Ch.st.Wailerott


Dysplazie (DKK, DLK)

23.09.2009 11:08

Co to DKK a DLK je?

Dysplazie kyčelních kloubů = DKK = HD (německá zkratka)

Je onemocnění, které postihuje samotný kloub. Jde o:

volnost kyčelních kloubů vedoucí k částečnému vykloubení hlavice stehenní kosti, pro kterou se pak jamka kyčelní kosti nestává dostatečnou oporou při zatížení končetiny. Takovéto abnormální utváření kloubu vede k nesouběžnosti kloubních ploch a rozvoji sekundárních degenerativních změn. (https://www.hovawart.cz/zdravi/dkk.php ),

což je pro psa dost bolestivé až tak sám odmítá pohyb, je nevrlý apod.

Vznik dysplazie ovlivňuje několik faktorů. Dědičnost (to, jestli i rodiče byli nemocní) se na vzniku podílí z 20-60% (v závislosti na plemeni); a pak vnější vlivy, což je hlavně výživa, tendence k rychlému růstu,obezita a zátěž během dospívání.

Dysplazie není vrozenou vadou! Což znamená, že každé štěně se rodí v tomto směru zdravé, a až s přibývajícím věkem se může či nemusí jistý stupeň dysplazie objevit.

 

Dysplazie loketního kloubu = DLK = ED (německá zkratka)

je souhrnné označení několika nemocí vedoucích k poruchám souběžnosti kloubních ploch pažní, vřetenní a loketní kosti. (https://www.hovawart.cz/zdravi/dlk.php).

Stejně jako u DKK jsou příčiny vzniku DLK dědičnost a vnější faktory (rychlý růst, obezita, fyzické přetěžování běhěm dospívání nebo nadměrný přísun vápníku ve stravě).

 

Proč se u rtw sleduje?

Rtw těžké plemeno, a proto je zátěž na klouby enormní a stupeň postižení by se měl vyšetřit u každého jedince. A protože je dysplazie částečně dědičná, zavedlo pravidlo, že každé zvíře, které má být zařazeno do chovu, musí podstoupit vyšetření DKK i DLK s nejhorším možným výsledkem 2/2 v obou případech – později vysvětlím systém označování i vyšetření.

Od letošního roku (2009) se dále musí archivovat DNA kvůli možným budoucím sporům rodičovství, takže se při vyšetření DKK a DLK bere i DNA, ale o tom také později.

!!!Od roku 2010 změna, DNA se odebírá až na bonitaci, takže u provádění rtg nikoli!!!

 

Vyšetření

Může pes podstoupit nejdřív ve 12 měsících věku, takže pokud se narodil 4.9.08, tak na rtg půjde nejdřív 5.9.09. Jinak mu výsledek nebude uznán do chovu!!

Jelikož jde o kosti, tak je způsob vyšetření nasnadě – dělají se rentgenové snímky. Pejsek se uspí, otočí na záda, natáhnou se mu nožičky, aby klouby byly ,co nejlépe vidět, a rentgenuje se. Někdy to může trvat docela dlouho. Dobrý veterinář si s těmito snímky vyhraje, protože i zdravý kloub na špatném snímku vypadá nemocně. Také je tato procedura docela namáhavá, takže doporučuju mužskou výpomoc.

Na rentgenování si s sebou vezměte průkaz původu(PP), protože veterinář je povinen zkontrolovat podle tetovacího čísla, které je v PP napsáno, jestli se jedná o správného jedince, a pak bude jeho tet.číslo i na snímcích. Zabrání to případným chybám v administrativě.

 

Vyhodnocení

Protože neexistujou jen dvě diagnózy – bez dysplazie a s dysplazií; máme stupnice postižení.

- u DKK jsou to:

           0 – negativní     1 – hraniční    2 – lehký   3 – střední    4 – těžký

(HD:            A                      B                           C                D               E )

 

- u DLK jsou stupně pouze 0-3.

 

Samozřejmě se určuje pro každou nohu zvlášť. Proto je výsledek ve tvaru např.1/2, 0/3, 0/0,… a zapisuje se DLK */*, DKK */* .

 

Snímky svého pejska můžete poslat na vyhodnocení pouze dvěma veterinářům.

 

První je v české republice a jmenuje se MVDr.Petr Petráš – Husova 5 , 410 02 Lovosice;

Tomuto veterináři se snímky odešlou a pak už jen čekáte na jeho ortel, který přijde na dobírku a Vy za něj zaplatíte 500Kč.

 

A pokud si chcete nechat vyhodnotit v zemi původu rotvíku, tak :

 

Pro zjednodušení komunikace s němckým doktorem se uvolila pomoci Šárka Amortová,takže v případě, že potřebujete vypomoct s němčinou v souvisti s komunikací s vyhodnocovatelem rtg, kontaktujte paní Amortovou na bakkarat@seznam.cz .

 

Formulář zde: https://www.rkcr.cz/info/formulare/rentgen_tiskopis_nemecko.JPG

 

  • Rentgen DKK a DLK provede příslušný veterinární lékař v ČR, který snímky pošle na adresu Dr.Tellhelma, z předchozí telefonické dohody.

  • Formulář s nacionály majitele psa vyplňuje veterinární lékař a se snímky RTG DKK a DLK odesílá Dr. Tellhelmovi. Majitel nic nevyplňuje.
    Je nutná pouze telefonická domluva majitele psa s Dr. Tellhelmem:
    který veterinář a kdy snímky odesílá.
    Níže uvedená adresa je pro veterináře a telefon pro majitele.

  • Peníze za vyhodnocení Dr.Tellhelmem zašlete na číslo účtu RTW klubu RKČR:
    číslo účtu: 1342318339/0800, konst.symbol : 0379
    variabilní symbol :  identifikační číslo členské průkazky RKČR

    Adresa majitele účtu: Rottweiler klub ČR O.S., Praha
    ve výši 40 Euro  - v našich korunách - tj. 1200,- Kč

  • Kontaktní adresa  a telefony:

    Dr. Bernd Tellhelm
    FTA für Chirurgie, chirurgische Veterinärklinik der Justus-Libig-Universität Giessen
    Frankfurter Str. 108
    35392 Giessen

    Telefon:      0049-641-99-38547 přímá linka
                          0049-641-99-38501 sekretariát

     
    Vysvětlení k provádění rentgenů DKK/DLK a hodnocení rentgenologických snímků najdete: https://www.rkcr.cz/info/zapisni_rad.htm#vysvetleni%20k%20provadeni%20rentgenu%20DKK/DLK

 

- Pro zapsání do PP ho musíme zaslat společně s vyhodnocením, které nám přijde poštou, na plemennou knihu (ČMKU), kde zápis provedou. (https://cmku.cz/) Pokud čekáte, že to bude zdarma. Mýlíte se. Za zápis se platí 119,- + poštovné a balné. (Jankovcova 53/C ,CZ 170 00 Praha 7      tel: +420 234602274      e-mail: cmku@cmku.cz)

 

Když nejsme s výsledkem spokojeni

Je tady problém s tím, že v naší republice je zakázáno(podle zákona č. 381/91 Sb. písm. j 1,2) rentgenovat dvakrát stejné zvíře pro vyhodnocení rtg.

Takže přichází v úvahu několik scénářů:

1) poprvé jste pejska rentgenovali v ČR a vyhonocení, které se Vám nelíbí taky pochází z ČR.

U nás již psa pro tento účel snímat nemůžete,ale můžete to provést v Německu, kde snímky následně necháte vyhodnotit Dr. Tellhelmem.

2) pokud jste rentgenovali v ČR a pro Vás špatné vyhodnocení přišlo z Německa, musíte přeretgenovat v jiné zemi než je ta naše a snímky poslat MVDr.Petru Petrášovi.

3) a nebo preventivně požádat při prvním snímkování veterináře o vložení dvou filmů do rentgenovací kazety, čímž vzniknou dva originály. Jeden poslat libovolnému vyhodnocovateli, a pokud se Vám výsledek nebude líbit, poslat druhý originál druhému vyhodnocovateli.

Uznává se lepší výsledek, evidují se však oba.

Pozn.

  • Měli byste však zvážit, jestli jde o špatně vyhodnocené snímky, nebo uražení Vaší ješitnosti. Jestli Vaše svědomí případně unese to, že odchováváte štěňata na jedinci, který nesplňuje podmínky chovnosti.

  • Zjištění, že máte doma pejska s vyšším stupněm dysplazie není důvod ho dávat pryč! Znám případy, kdy i takovíto pejsci vedli kvalitní a spokojený život. V těchto případech je víc než důležitá pravidelná a stejnoměrná zátěž. Poněvadž si pejsek vytvoří svalovou hmotu, a tak nezatěžuje klouby, ale pohyb jde přes svaly.

 

 

Prevence

Je stašně těžko definovatelná. U každého jedince je to asi jinak. Slyšela jsem o psech, kteří jenom leželi na gauči, a měli 4/4, a taky jsem slyšela o psech, kteří od šteňátka lezli po horách a byli zdraví jako řípa.

Ale obecně asi platí, že je nejlepší zlatá střední cesta co se týče pohybu, nepřetěžovat kostru obezitou, podávat vyrovnanou stravu (aby žádného vitamínu nebylo moc nebo málo) a během růstu nebo jak Vám jen pěněženka dovolí dávat kloubní výživu (např. Giom).

Já ještě s velkým ohlasem Barunky dávám vepřové nožky (1,5 hodiny vařím v tlakovém hrnci bez koření ve vodě). Je tam hrozně moc kolagenu, takže to taky neuškodí.

A pak už se můžete jen modlit a doufat.

Buď to Váš pejsek má dáno, že bude zdravý, nebo ne. To si asi úplně nevyberete,ale můžete mu aspoň trošku pomoct. Když má geneticky dané, že dysplazii mít bude, dík dobré péče mu nepřitížíte, a pokud ji mít nemá, tak ji nedostane kvůli sekundárním podmínkám.

 

 

 

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kvalitu snímku samozřejmě hodně ovlivňuje jejich provedení, a jestli to veterinář umí, proto jsem oslovila své známe po celé republice, kam chodí na rtg oni. (Seznam se stále aktualizuje.):

 

  • Vet-klinika - Pražská 94/53, 500 04 Hradec Králové 4 – Kukleny;

MVDr.Ekr - vyžádat si přímo něj!

Mobil: (+420) 605 346 317 , info@vetklinika.cz , https://www.vetklinika.cz/

 

  • Veterinární klinika – Otavská 1453 – sídliště Vltava, 370 11 České Budějovice;

MVDr.J.Šebek - vyžádat si přímo něj!

        Tel.: (+420) 385 520 561, info@klinika-vltava.cz , https://www.klinika-vltava.cz/

 

  • Veterinární klinika TOSA – Českobratrská 32, 772 00 Olomouc;

MVDr.M.Pospíšil - vyžádat si přímo něj!

       Tel.: (+420) 585 751 808 , klinikatosa@volny.cz , https://www.klinikatosa.cz/

 

  • Veterinární klinika Ivet – Tajovského 1310, Praha 4;

MVDr.Ošmer

        Tel.: (+420) 241 714 358 , ivet@ivet.cz , https://www.ivet.cz/

           Pozn. je ortoped a snímky jsou opravdu kvalitní, uspává šetrně – po snímkování pes odchází po svých.

 

  • MVDr.P.Petráš – Husova 5, 410 02 Lovosice;

        Tel.: (+420) 419 532 327, mob.(+420) 606 244 343 , petr.petras@cmail.cz

           Pozn. Veterinář je zároveň i posuzovatel pro rtw, takže se snímky nemusí nikam posílat a zároveň Vám i řekne předběžné hodnocení.

 

  • MVDr.M.Dvořák – Bílovec-Stará Ves 40, 743 01 Bílovec – Stará Ves;

       Tel.: (+420) 556 410 188, mob. 603 524 350 , mvdr.miroslav.dvorak@gmail.com

 

  • MVDr.F.Pochobradský – Fr.Šafaříka 465, 277 46 Veltrusy;

       Tel.: (+420) 315 781 275, mob. 315 781 275

 

  • Veterinární klinika PANDA – Krkonošská 8, 120 00 Praha 2 - Vinohrady;

           Tel.: (+420) 222 725 345, klinikapanda@pandaproduction.cz , https://www.veterinarniklinikapanda.com/

Pozn. Vetrináři snímkují psa sami – majitel u toho není!

 

  • MVDr.M.Snášil, CSc. Luční 1464/62, 616 00  Brno-Žabovřesky;

        Tel.: (+420) 549 251 419, mob. 605 813 955, snasil@seznam.cz

Pozn. zajišťuje pohotovost a operace v oblasti chirurgie, ortopedie a neurochirurgie.

 

  • MVDr.K.Chvátal Kojetínská 1347/86, 767 01  Kroměříž;

           Tel.: (+420) 573 337 809, mob. 777 342 809, vet.km@vianet.cz , https://www.kromeriz-veterina.cz

 

  • MVDr.M.Šindelář Mrač 170, 257 21 Mrač;

       Tel.: (+420) 317 779 298, sindelar.michal@quick.cz

 

 

—————

Zpět